7 Tips voor onzekere middelbare scholieren

Gepost door Ralph op zaterdag, maart 5, 2016 Onder: Onzekerheid
De stap naar de middelbare school is een flinke, het is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Natuurlijk gaat het de één wat beter af dan de ander.

In ene geen buitenspeltijd meer, maar pauzes in een drukke kantine. De school is vaak een stuk groter en de gemiddelde leeftijd ligt een stuk hoger. De lessen zijn ingewikkelder en er wordt meer van je verwacht.

Misschien is de reistijd wel een stuk langer naar school en maak je jezelf meer druk om je uiterlijk. Dit is allemaal niet zo gek, dat hoort gewoon bij de leeftijd. Wij hebben enkele tips op een rijtje gezet voor de wat onzekere middelbare scholier.

Tip 1: Ontspan jezelf

Misschien is het binnenkort de eerste dag op de middelbare school of je zit er al een tijdje. Maak jezelf niet zo druk, later vraag je jezelf af waarom al die commotie. Probeer zoveel mogelijk te relaxen en de spanning te verminderen. Daar zijn tactieken voor, zoals een betere ademhaling of meer sporten.

Maar wat ook goed kan helpen is door meer vrienden te maken, dan zal de schooltijd vanzelf een stuk leuker worden. De vrienden die je op de middelbare school maakt, die kunnen zomaar wel eens voor de rest van je leven zijn.

Tip 2: Volg de mode op de voet

Jongeren zijn kritisch en niet op hun mondje gevallen. De meeste scholieren zeggen waar het op staat en zijn hard in hun oordeel. Dat hoort bij de leeftijd. De grootste vijanden van nu, kunnen later je beste vrienden worden.

Probeer altijd jezelf te blijven, maar de laatste modetrends volgen is altijd goed. Ga eens naar het winkelcentrum en koop die ene populaire broek of shirt. Het zal je zelfvertrouwen flink doen opschroeven en de klasgenoten zullen zelfs een beetje naar je opkijken.

Tip 3: Ga niet spijbelen

Wanneer je jezelf niet fijn voelt op school, dan lijkt spijbelen de beste optie om eronderuit te komen. Dat is echt niet verstandig. Je zult belangrijke lessen missen, waardoor de aankomende toetsen een stuk zwaarder zullen worden. Het laatste wat een scholier wilt, dat is het jaar opnieuw doen.

Als je niet op school bent, dan kunnen er ook geen vriendschappen worden gemaakt. Het is altijd slim om te blijven te communiceren. Wat dacht je anders van nablijven? De uren die jij spijbelt, die moeten worden ingehaald en soms in de vorm van nablijven. Die tijd kan jij veel beter gebruiken, bijvoorbeeld wat leuks doen met klasgenoten?

Tip 4: Laat je niet kennen!

Helaas wordt er nog steeds veel gepest op de middelbare scholen. Maar niet alleen bij de jongeren hoor, dat gebeurd ook in de volwassen wereld. Laat je niet kennen en kom in actie.

Pesters zijn altijd in het nadeel, want wat zij doen is fout. Later krijgen de meeste pesters dan ook grote spijt. Wanneer jij gewoon doet alsof het je niks doet, dan zal het vanzelf stoppen. Het kan ook slim zijn om voor jezelf op te komen, dat kan op veel manieren. Gaat het pesten echt te ver? Krop het niet op en praat erover, ga naar je ouders of naar een vertrouwenspersoon op school. Hoewel je misschien liever niet luistert naar het advies van je ouders, zij weten misschien wel de juiste oplossing en jij hoeft niet langer de emoties op te kroppen. Het is ook mogelijk om contact op te nemen met de kindertelefoon, zij kunnen anoniem advies geven.

Tip 5: Ga naar de kapper!

De raarste kapsels zijn wel eens in de mode. Denk aan Justin Bieber in zijn beginperiode, dat is tegenwoordig echt een 'no-go'. Een tijdje was het enorm populair en liepen een groot aantal jongens met zo'n kapsel door de gangen op school. Alleen niet iedereen staat zo'n kapsel en dan loop je goed voor gek.

Zoek een kapsel dat goed bij je zal passen, vraag het desnoods aan de kapper (die heeft er echt verstand van!). Een nieuw en mooi kapsel doet veel met een mens, meer zelfvertrouwen, meer aandacht en dat heeft grote effecten.

Tip 6: Ga naar de sportschool

Sporten is goed voor ieder mens, dat kan van alles zijn. Misschien zit je op een voetbalvereniging of ga je wekelijks hockeyen. Het is ook goed om eens naar de sportschool te gaan, daar kan je nooit vroeg genoeg mee beginnen. Bouw die spiermassa op en sta sterker in je schoenen.

Na een paar jaar hard trainen (enkele keren per week) kan je al een fantastisch lichaam hebben opgebouwd. Sporten in de sportschool zorgt voor meer zelfvertrouwen, betere gezondheid, fitheid en maakt een mens aantrekkelijker. Misschien valt het mooiste meisje van de school wel op gespierde jongens?

Tip 7: Niet meteen naar huis gaan


Als de lesdag erop zit, dan wil jij misschien zo snel als mogelijk terug naar huis. Dan kruip je achter de computer of ga je televisie kijken. Dat is niet de manier om meer vrienden te maken. Probeer zoveel mogelijk in contact te blijven met vrienden en klasgenoten.

Ga met een groepje naar het winkelcentrum of voetballen op een veldje in de buurt. Leer elkaar beter kennen. Daarnaast heb je ook veel meer plezier en daar gaat het eigenlijk allemaal om. 

In: Onzekerheid 


Tags: onzekerheid  onzekerheid scholieren  7 tips voor onzekere middelbare scholieren 
blog comments powered by Disqus

 

 

 

 

UA-7585422-2