Faalangsttraining voor kinderen

Gepost door Ralph op vrijdag, maart 4, 2016 Onder: Faalangst

Bij faalangst denken veel mensen aan kinderen, maar ook zeer veel volwassenen hebben er (nog steeds) dagelijks mee te maken. Maar wat is dat eigenlijk, faalangst?

Wat is faalangst?

Faalangst is de angst om ergens voor te falen. Dit ontwikkelt zich bijna altijd in de kindertijd. Nu moet je weten dat kinderen niet van nature faalangstig zijn aangelegd. Toch kan het genetisch bepaald zijn. Dat wil zeggen dat er enige aanleg voor faalangst is.

De ontwikkeling van kinderen hangt sterk af van de omgeving. De omgeving kan zowel een positieve als negatieve invloed op de ontwikkeling van kinderen hebben. Kinderen leren veel van hun omgeving en in de eerste plaats van hun ouders, eventuele broers en/of zussen en later van de school (leerkrachten).

Een kind met faalangst zal taken in de toekomst uitstellen en geen uitdagingen durven aan te gaan. Het kind is in de veronderstelling dat het iets toch niet kan, daarom begint het daar ook niet aan.
 

Faalangst is hoe een kind zichzelf ziet

Eigenlijk is faalangst bij kinderen nog beter te omschrijven als hoe kinderen zichzelf zien. Of te wel: Wat is het zelfbeeld van kinderen?

Mensen met een negatief zelfbeeld zijn sneller onzeker en faalangstig dan mensen met een positief zelfbeeld. Bij kinderen wordt het zelfbeeld al in de prilste jeugd ontwikkelt.

Zoals we hiervoor al schreven heeft de omgeving veel invloed op de ontwikkeling bij kinderen. Kinderen die niet in zichzelf geloven en niet geloven in eigen kunnen, die zijn mogelijk te veel gecorrigeerd.

Omdat de jeugd zo'n enorm belangrijke factor is en mede bepaald hoe volwassenen later in het leven komen te staan, willen we nog een hoofdstukje wijden aan het gezin versus faalangst.

Daarover hieronder meer informatie. Vervolgens informeren we je nog uitgebreid over de mogelijkheden om faalangst bij kinderen te overwinnen door middel van faalangsttraining speciaal voor kinderen.

Het gezin bepaald mede hoe kinderen naar zichzelf kijken!

Dat een gezin voor de ontwikkeling van kinderen erg belangrijk is, dat mag wel duidelijk zijn. Zo zijn er opvoeders die hun kinderen compleet verkeerd opvoeden en bijvoorbeeld zeer kritisch op fouten van kind reageren. Of taken geven die het kind niet aankan.

Daardoor leert het kind in kwestie om erg negatief naar zichzelf te kijken. Want in dat laatste geval voldoet het immers niet aan de eisen van hun ouder.

Soms doen ouders juist teveel voor hun kinderen

Andersom is het ook zo dat er ouders zijn die teveel voor hun kinderen doen omdat ze denken dat hun kind bepaalde taken niet aankan. Op die manier leert een kind nooit wat succes is.

En zoals je misschien weet: Succesvolle mensen zijn succesvol geworden omdat ze met vallen en opstaan hebben geleerd. Door als kind successen te boeken word je zekerder en krijg je een positiever zelfbeeld. Geef je kind vertrouwen en je zal zien dat hij of zij vertrouwen krijgt in zichzelf.

Wat je wel moet doen als opvoeder:

Als opvoeder (dit geldt ook voor leerkrachten) kan je heftig reageren op fouten, maar je kan ook fouten afzwakken. Zo stimuleer je een kind om iets opnieuw te proberen door bijvoorbeeld een op te merken dat het kind in kwestie 'in de buurt zit van..' of de overtuiging uit te spreken dat het de volgende keer wel lukt of gewoonweg te vertellen dat iedereen fouten maakt, ook jijzelf!

Faalangsttraining volgen

Als je als opvoeder of onderwijzer merkt dat je kind of leerling veel last heeft van faalangst dan raden we je het ten sterkste aan om hem of haar faalangsttraining te laten volgen. Dit voorkomt problemen op latere leeftijd.

Hoe ziet een faalangsttraining eruit?

De meeste faalangsttrainingen zijn een combinatie van praten en doen, om het maar even plastisch uit te drukken. Zij mogen hun gevoel uiten en worden gestimuleerd om ergens open over te praten, bijvoorbeeld over hun angst om nieuwe dingen te ondernemen of te beginnen aan een nieuwe schoolopdracht.

Daarnaast leren de kinderen daadwerkelijk om voor zichzelf op te komen en hun faalangst te overwinnen. Het geven en ontvangen van complimenten is daarbij een belangrijk onderdeel, maar ook het leren accepteren van fouten maken, NEE leren zeggen, negatieve gedachten om te zetten in goede, positieve gedachten en al hun goede eigenschappen te leren ontdekken. De meeste van dit soort faalangsttrainingen zien er in de basis hetzelfde uit.

Verschillende soorten faalangsttrainingen

Faalangst kan zich bij kinderen maar ook volwassenen uiten in de angst om te presteren op allerlei gebieden en er zijn dan ook verschillende soorten faalangst.

Niet iedere training is daarom direct geschikt voor ieder kind. Zo hoeft een kind met motorische faalangst (de angst om te presteren met het lichaam) geen sociale, cognitieve of negatieve faalangst in zijn algemeen te hebben. Het is daarom een goede zaak om een juiste soort faalangsttraining te volgen voor het kind.

In: Faalangst 


Tags: faalangsttraining  faalangst 
blog comments powered by Disqus

 

 

 

 

UA-7585422-2