Hoe kan je gaan stralen van zelfvertrouwen?

Gepost door Ralph op vrijdag, april 8, 2016 Onder: Zelfvertrouwen Algemeen

Op deze pagina kom je erachter hoe je weer zelfvertrouwen kunt uitstralen. Mensen die dit uitstralen worden door de omgeving aantrekkelijker bevonden.

Iedereen is wel eens onzeker ergens over en vertrouwt niet blindelings op zichzelf. Het zou niet gezond zijn wanneer je altijd zeker bent over alles.

Andersom is het ook niet gezond wanneer je te onzeker bent. Het kan ons belemmeren in het dagelijks functioneren. Het werkt als een rem op je capaciteiten. Mensen die te weinig zelfvertrouwen hebben stralen dit ook uit.

Onzekerheid hoort bij het leven...

Onzekerheid hoort gewoon bij het leven. Er zijn heus wel mensen die vertellen dat ze nooit onzeker zijn, maar je mag er vanuit gaan dat deze mensen je niet de waarheid vertellen.

Zonder een beetje onzekerheid in je leven is persoonlijke groei vrijwel onmogelijk. Veel mensen worden echter onzeker op momenten waarop dit niet wenselijk is. Bijvoorbeeld in een omgeving waarop alle ogen op je gericht zijn of wanneer anderen over je schouder meekijken.

Mensen die over voldoende zelfvertrouwen beschikken kunnen zich betere staande houden op momenten waarop ze eens niet zo zeker zijn. Zulke mensen vallen op en ze bezitten meestal een bepaalde charisma.

Zelfvertrouwen uitstralen is aantrekkelijk

Het is totaal geen toeval dat mensen die een flinke hoeveelheid zelfvertrouwen uitstralen door anderen automatisch enkele positieve karaktereigenschappen krijgen toebedeeld.

We beoordelen mensen al voordat we ze gesproken hebben. We vinden het aangenaam aan een ander wanneer degene zelfbewust is en dit ook uitstraalt.

Mensen die zelfvertrouwen uitstralen zijn we zelfs geneigd om sneller te vertrouwen! Open, spontane en hartelijke mensen zijn voor ons aantrekkelijk. 
 

Lichaamstaal en zelfvertrouwen

Er zijn een aantal simpele trucjes waarmee je al veel zekerder kunt overkomen en waardoor je straalt van het zelfvertrouwen. Eigenlijk is je houding van alles het meest belangrijk.

Neem een open, assertieve houding aan en je zult zien dat andere mensen je opmerken. Trek je schouders naar achteren en als je met mensen praat draai jij je lichaam naar hen toe. Je handen hangen langs je lichaam (dus stop je handen niet in je broekzakken!) of je gebruikt ze juist om je praten te ondersteunen wanneer je iets duidelijk probeert te maken.

Zet je benen ongeveer 15 centimeter uit elkaar zodat je stevig staat. Kortom: Hoe straal je zelfvertrouwen uit? Door er gewoonweg te durven zijn! Maar ook door je bewust te zijn van je eigen lichaam.

Verbaal

Je hebt nu geleerd dat je houding enorm belangrijk is bij het uitstralen van voldoende zelfvertrouwen. Je straalt echter helemaal van zelfvertrouwen als je die lichaamstaal ook kan en durft te ondersteunen met je spreken.

Sta dus verbaal je mannetje. Dit betekent niet dat je moet gaan schreeuwen of constant het hoogste woord voert... Integendeel. Praat rustig, duidelijk en laat mensen uitspreken.

Maar als je eens aan het woord bent is het wel belangrijk dat de ander je verstaat. Praat daarom een beetje luider dan normaal en je komt direct al zekerder over op anderen. Je verstopt je immers niet maar laat min of meer blijken dat je er mag wezen.

Herhaal je zinnen en woorden niet, al is het niet erg wanneer je een beetje hakkelt of stottert. Dat doet vrijwel iedereen en het komt juist bedachtzaam over. Praat niet te snel. Mensen die te snel praten doen dit vaak uit onzekerheid, verlegenheid of omdat ze zenuwachtig zijn. Leg ook niet alles uit wat je zegt.

Verzorging

Verzorg jezelf goed. Waarop moet je in dat geval zoal letten? Nou, denk je eens in hoe mensen naar elkaar kijken en hoe ze elkaar beoordelen. De details bepalen vaak hoe je overkomt op anderen.

Voorkom dat je naar zweet ruikt en draag een lekker luchtje. Besteed eens wat extra tijd aan je kapsel en poets je schoenen. Knip je nagels en zorg goed voor je gebit. Kortom: Verzorg je lichaam goed. Daarmee toon je aan dat je goed voor jezelf kan zorgen en lekker in je vel zit. Een persoon in een maatpak komt toch anders op je over dan dezelfde persoon in een oude, versleten T-shirt en broek.

Aarzel niet

Een kleine aarzeling in je stem en je komt al gauw veel minder overtuigend op anderen over. Daarmee toon je ook aan dat je niet zo zeker bent van jezelf. Kom daarom niet aarzelend over maar juist gedecideerd. De omgeving moet geen aarzeling tussen woorden en daden zien. Daarbij is het natuurlijk ook belangrijk dat je weet waarover je praat. 

In: Zelfvertrouwen Algemeen 


Tags: stralen door zelfvertrouwen  houding  spreken  onzeker 
blog comments powered by Disqus

 

 

 

 

UA-7585422-2