Hoe leer ik assertief te zijn? (+ 3 Supertips)

Gepost door Ralph op zondag, januari 17, 2016 Onder: Assertief zijn

Wat is assertiviteit en hoe leer je assertief te zijn? Assertief zijn is een chique woord voor zelfvertrouwen. Maar dat betekent niet dat je arrogant bent en geen ruimte overlaat voor de mening van een ander. Integendeel. Je komt voor jezelf op maar degene die assertief is, die laat bovenal altijd de ander in zijn of haar waarde.

Mensen die assertief zijn die staan erom bekend dat ze zichzelf met respect behandelen maar ook de tijd nemen om te luisteren naar wat anderen te vertellen hebben. Zij communiceren het assertief zijn zowel verbaal als non-verbaal naar de omgeving toe. Assertieve personen kunnen en durven hun gedachten, meningen en gevoelens uit te spreken, zodat anderen zich in hen kunnen verplaatsen.

Leer assertief te worden. Dan pas kan je van jezelf houden en zullen mensen van jou houden om wie je ECHT bent!

Hoe leer je assertiever te worden?

Is het in bepaalde situaties lastig voor jou om voor jezelf op te komen, je mening te vertellen? Dan kan je natuurlijk een assertiviteitscursus volgen maar je kunt ook mijn tips doornemen en stapsgewijs proberen toe te passen in de praktijk. Als je niet assertief bent, dan leer je jezelf dit niet plotsklaps aan. Heb geduld en oefen vooral veel. Neem nu de onderstaande assertiviteitstips door en maak een nieuwe start!

Assertiviteitstip 1

NEE zeggen is het nieuwe JA! Je zegt namelijk "JA" tegen jezelf als je NIET alleen maar doet wat de ander van je wenst. Het is maar één woord maar er gaat zoveel kracht vanuit: NEE, tot hier en niet verder. IK ben ook BELANGRIJK.  De ander kan er niet omheen, er is geen tussenweg mogelijk, GEEN compromis.

Je bent eindelijk duidelijk en dat zullen mensen waarderen. Zij weten waar ze aan toe zijn. Dit woordje geeft je zoveel vrijheid dat je tijd overhoudt om ook eens JA te zeggen wanneer iets wel goed uitkomt.

NEE leren te zeggen

Wat betekent het eigenlijk, nee zeggen? Wat maak je daarmee duidelijk? Je maakt hiermee duidelijk dat jij beseft dat je ook eigenwaarde hebt. Je doet wat je zelf wilt en niet wat anderen van je verwachten...

Heb je eens geen zin of tijd voor iets? Maak het jezelf niet moeilijker dan het is en vertel de ander gewoon dat je niet kan. Leg niet uit waarom je geen zin of tijd hebt. Dat gaat de ander niets aan. Het is jouw leven en jij bepaald wanneer je tijd hebt voor iets of zin. De ander moet jou respecteren. Dat doe jij toch ook?

Assertiviteitstip 2

Oefen met je mening uit te spreken. Jij hebt vast over van alles wel een mening. Tenminste, over datgene waar je kaas van gegeten hebt of waar je interesse naar uitgaat.

Op de werkvloer, op school of op feestjes... Dagelijks confronteren mensen elkaar met hun meningen en men walst over jou heen, omdat je misschien wel een mening hebt maar er niet voor uit durft te komen.

Bang om onaardig gevonden te worden, lastig of verwaand. En stiekem ben je ook erg onzeker over jezelf en vind je dat jouw mening de moeite niet waard is. Besef dat ook jouw mening net zoveel waard is als die van anderen. Ook al is voor iedere mening wel iets te zeggen...

Probeer vanaf nu elke dag minimaal 1 keer voor je mening uit te komen. Spreek daar zo nodig ook je gevoel bij uit: "Ik voel me daar niet prettig bij, want...". Of: "Ik vind dat je mij daar onrecht mee aandoet, want...". En: "Ik moet constant jouw mening aanhoren, het voelt voor mij alsof het alleen om jou draait. Wil je ook eens naar mij luisteren?"

Assertiviteitstip 3

Baal je er ook al zo van dat anderen altijd met ideeën komen? Probeer zo nu en dan om zelf eens initiatief te tonen. Stel bijvoorbeeld een leuk uitje met je vrienden voor of organiseer een personeelsfeest met activiteiten die jij bedenkt!

Je bent niet langer meer het makke schaap dat met de kudde meeloopt maar je neemt actief deel aan de groep. Mensen zullen dat waarderen. Dit betekent niet dat je iedere dag perse initiatief moet tonen maar zo nu en dan eens je ideeën ventileren kan geen kwaad. Mensen beschouwen je dan als volwaardig en je telt mee.

Kom zelfverzekerd over als je een idee voorstelt. Twijfel niet aan jezelf en gebruik daarom ook geen twijfelwoorden. Praat altijd in de ik-vorm: "Ik denk dat dit een goed idee is..." en niet: "Wat vinden jullie van dit idee?" Tenslotte...

...Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Ieder mens is mooi. Jij ook. Maar zelfverzekerde mensen worden automatisch aantrekkelijker bevonden voor en door anderen. Oefen daarom voor de spiegel gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Maak handgebaren. Die ondersteunen en bekrachtigen je verhaal. Met je borst fier vooruit kom je voor je mening uit en laat je merken dat er niet met je te sollen valt.

In: Assertief zijn 


Tags: assertief zijn  van jezelf houden  assertiviteitstips 
blog comments powered by Disqus

 

 

 

 

UA-7585422-2