Oefeningen om zelfvertrouwen te verhogen

Gepost door Ralph op vrijdag, februari 19, 2016 Onder: Ontspanningsoefeningen

Zelfvertrouwen staat voor zelfbewustheid, durf, zekerheid, doortastendheid en zelfs stelligheid. Niet voor niets vind je zoveel synoniemen voor zelfvertrouwen. Je hele leven draait hier immers om.

Heb je een tekort zelfvertrouwen, ben je vaak onzeker, dan werkt dat als een blokkade op je dagelijks functioneren. Je denkt dat je minder kan en het gevolg daarvan is dat je ook daadwerkelijk minder onderneemt. Mensen die wel over voldoende zelfvertrouwen beschikken staan doorgaans veel positiever in het leven. Dat laatste straalt ook echt van ze af!

In deze blog geef ik je een aantal oefeningen waarmee je jouw zelfvertrouwen kan opkrikken. Daarover later op deze pagina meer!
 

Waarom moet je vertrouwen hebben in jezelf?

Waarom is zelfvertrouwen nodig en is het gezond (of eigenlijk normaal) dat je vertrouwen hebt in jezelf? Hoeveel zelfvertrouwen hebt is mede afhankelijk van de opvoeding van je ouders maar dit kan ook op latere leeftijd opgebouwd of juist afgebroken worden.

Door hetzij een positieve ervaring of een traumatische gebeurtenis. Je hebt vertrouwen nodig om een realistische kijk op het leven en op eigen kwaliteiten te kunnen hebben. Heb je zelfvertrouwen? Dan beschik je over de basisvaardigheden waarmee je succesvol kan zijn op allerlei gebied.

Iemand met te weinig zelfvertrouwen heeft géén zelfvertrouwen. Teveel zelfvertrouwen hebben kan eigenlijk ook niet. Beter kan je in dat geval spreken over zelfoverschatting.

Oefening 1, deel 1: Leer jezelf kennen

De bedoeling van deze oefening is dat jij jezelf leert kennen en dat je daardoor in staat bent om zekerder te zijn over jezelf. Pak voor deze oefening een stuk papier en schrijf alles op wat je tot nu toe in het leven bereikt hebt. Dit kan van alles zijn. Van een diploma die je hebt gehaald op het voortgezet onderwijs tot een persoonlijk record in een bepaalde sport en het behalen van je autorijbewijs.

Schrijf gewoon alles op wat in je opkomt. Bekijk daarna het resultaat. Wat zegt het over je? Vanwaar het tekort aan zelfvertrouwen bij jou? Je hebt al deze dingen maar mooi even bereikt en daar heb je moeite voor moeten doen! Waarom zou je in de toekomst dan aan bepaalde kwaliteiten van jou moeten twijfelen?

Oefening 1, deel 2: Leer jezelf complimenten te geven

Het tweede gedeelte van oefening 1 is even simpel als gemakkelijk. Want je schrijft gewoon alles op wat je aan jezelf goed vindt. Dit kan weer van alles zijn! Ben je sociaal of muzikaal? Heb je leuke humor of veel verstand van een bepaald onderwerp? Blink je uit in een bepaalde sport of haal je hoge cijfers op school?

Het is niet erg als de lijst ellenlang wordt. Dat is alleen maar een goed teken en in dat geval ben je goed op weg om meer zelfvertrouwen te gaan kweken! Neem deze lijst tenslotte door en besef dat je er best mag wezen...

Oefening 2: NEE leren zeggen

Mensen bij wie het aan zelfvertrouwen ontbreekt blijken veel minder makkelijk "NEE" te kunnen zeggen dan mensen met zelfvertrouwen. Het gevolg is dat zij vaak, zonder dat ze het willen, verzeild raken in allerlei situaties waarin ze eigenlijk helemaal niet willen zitten. Ze zijn bang om minder aardig gevonden te worden wanneer ze ergens NEE op zeggen.

Of te wel: Ze durven niet voor zichzelf op te komen laat staan dat ze hun mening durven te verkondigen. In deze oefening leren we je hoe makkelijk het eigenlijk is om wél op zijn tijd NEE te zeggen. Als je dat eenmaal kan, dan krijgt je zelfvertrouwen daardoor een boost.

Deze opdracht geven we je voor oefening 2 mee: Een maand lang zeg je dagelijks minimaal 1 keer (bewust) NEE! tegen een verzoek die je krijgt. Dit kunnen allerlei verzoeken zijn. Denk bijvoorbeeld aan een verzoek van een vriend die graag met jou een biertje wil drinken in de stad. Of een collega die vraagt of je een dienst met hem of haar wilt ruilen.

In het begin voelt het misschien allemaal nog wat onwennig voor je aan maar al snel besef je dat je jouw eigenwaarde met deze oefening weer beetje bij beetje terug krijgt! En ook zal je merken dat mensen het best wel aan je waarderen dat je voor jezelf opkomt en grenzen stelt...
 

Je bent een sterker persoon geworden

Met name oefening 2 helpt je om weer zelfvertrouwen te krijgen. Mensen zullen beseffen dat jij ook gevoelens hebt en respect verdient.  En zeg je eens JA, dan heeft dit meteen ook meer waarde wanneer daar ook eens een keer NEE tegenover staat!

In: Ontspanningsoefeningen 


Tags: zelfbewust  vertrouwen  stelligheid  nee-zeggen 
blog comments powered by Disqus

 

 

 

 

UA-7585422-2