Onzekerheid en tekort aan zelfliefde kan leiden tot narcisme

Gepost door Ralph op vrijdag, maart 25, 2016 Onder: Onzekerheid

Je staat er versteld van hoeveel mensen onvoldoende van zichzelf houden en daarom dagelijks tegen bepaalde problemen aanlopen.
 
Net zoals er ook veel mensen zijn die een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben ontwikkeld en op een ziekelijke wijze zichzelf aanbidden.

Opvallend is echter wel dat de laatste groep mensen in de kern onvoldoende van zichzelf houdt. Sterker nog: Ze walgen van zichzelf en daarom hebben ze continu de bevestiging van de omgeving nodig om zich goed te kunnen voelen.

Een narcist denkt dat 'ie geen anderen nodig heeft maar het tegenovergestelde is waar! Narcisme is een stoornis die vrijwel niet te behandelen is. Tenzij je er op tijd bij bent, dan is het absoluut te voorkomen.

Voorkom dat je narcistisch wordt

Ben jij erg onzeker over jezelf en vind je dat anderen overal beter in zijn dan jij? Hou je onvoldoende van jezelf? Ben je verlegen en val je het liefst zo min mogelijk op?

De kans is heel groot dat je geen narcisme hebt ontwikkeld. Want narcisten staan graag op de voorgrond en vinden zichzelf beter dan anderen. Maar je zou wel, vooral als je nog erg jong bent, narcisme kunnen gaan ontwikkelen wanneer je niet leert om op een normale manier van jezelf te gaan houden.

Daarom hebben we een aantal tips voor je samengesteld. Met die tips leer je om te gaan met onzekerheid en het gevoel waardeloos te zijn.

Narcisten zijn eigenlijk hele kwetsbare mensen

Een narcist heeft, om het maar zo uit te drukken, een opgeblazen gevoel van belangrijkheid of beter nog: eigen belangrijkheid. Hij of zij wil behandeld worden als zijnde superieur aan anderen.

Ze denken werkelijk de beste te zijn en overal in uit te blinken. "Niemand is beter dan mij", dat denkt de narcist werkelijk! Narcisten dromen vaak over het behalen van grote successen, roem en veel geld.

Het blijft vrijwel altijd alleen maar bij praatjes zonder dat er echt iets van komt. Alle narcisten vinden zichzelf uniek of ‘heel speciaal'. Ze moeten dan ook door anderen aanbeden worden en ze zijn dol op complimenten. In werkelijkheid zijn ze steeds daarnaar op zoek. Narcisme is een zeer ernstige persoonlijkheidsstoornis.

Narcistische mensen zijn de beste toneelspelers

Mensen in de nabije omgeving van de narcist worden gebruikt, gemanipuleerd (vaak hebben ze dit zelf in eerste instantie niet eens door) en misbruikt.

Alles met maar één doel: Zichzelf belangrijker kunnen voelen dan de rest. Emoties voelt de narcist met name in de vorm van schaamte en jaloezie. Wel kunnen ze heel goed andere emoties 'spelen' en daardoor warm en vriendelijk overkomen.

In werkelijkheid voelen ze diep in hun binnenste leegheid en zijn het koele, berekende personen. Narcisme ontstaat meestal bij mensen die een zeer laag zelfbeeld hebben ontwikkeld en niet van zichzelf hebben kunnen houden.

Lang niet altijd heeft de opvoeding hier iets mee te maken maar is er sprake van genetische aanleg of een bepaalde overgevoeligheid. Want narcisten zijn eigenlijk hele kwetsbare mensen en hebben geleerd om een muur om zich heen op te bouwen om zichzelf te kunnen beschermen.

Hoe je wél op een gezonde manier van jezelf leert te houden

Je hebt nu geleerd dat mensen met narcisme eigenlijk enorm onzekere mensen zijn. Ze hebben andere mensen nodig om zich belangrijk te kunnen voelen.

Omdat ze met hun ziekelijke gedrag juist mensen afstoten (en dit zelf niet doorhebben!), worden ze steeds eenzamer. Al zal een narcist dat niet snel toegeven.

1% van de Nederlanders heeft een vorm van narcisme.
Dat betekent dat de kans zeer groot is dat er in je familie,- vrienden- of kennissenkring wel iemand is met narcisme. Met name voor jongere mensen (denk aan opgroeiende kinderen of pubers) is het belangrijk dat hen geleerd wordt om op een goede manier van zichzelf te houden.

Durf fouten te maken en deze te omarmen

Iedereen maakt fouten. Dat is menselijk en je hoort ook fouten te maken! Zo leer je met vallen en met opstaan te leren. Echter, men mag er wel op aangesproken worden.

Zo blijkt dat kinderen die geen fouten kunnen maken maar volgens hun ouders alles goed doen, vatbaarder te zijn voor het ontwikkelen van narcisme.

Spreek negatieve gedachten over jezelf tegen

Iedereen heeft een innerlijke stem, negatieve gedachten. Kinderen ook. Voor kinderen is het belangrijk om ze te leren dat negatieve gedachten altijd van buitenaf komen.

Misschien heb je er zelf ook dikwijls last van. Van een stemmetje in je hoofd die je constant wijsmaakt dat iets beter kan of dat je iets het beste anders had kunnen aanpakken. Laat je innerlijke stem toe. Spreek het niet tegen.

Want je bent niet overal goed in maar probeer wel wat milder voor jezelf te zijn. Verbeter dus je innerlijke stem en verander de manier van denken een beetje.

Je eigen lijst met positieve eigenschappen en negatieve eigenschappen

Maak een lijst met dingen waarin je goed bent, waarin je uitblinkt. Benoem al je positieve eigenschappen. Maak daarnaast ook een lijst met eigenschappen waar je minder tevreden over bent.

Je leert beter te houden van jezelf als je weet waarin je goed bent. Maar daarnaast mag je ook best beseffen dat je ook mindere eigenschappen hebt. Al met al komt het erop neer dat je pas van jezelf kunt gaan houden wanneer je weet wie je werkelijk bent. 

In: Onzekerheid 


Tags: onzekerheid  zelfliefde  narcisme 
blog comments powered by Disqus

 

 

 

 

UA-7585422-2